Uputstvo za montažu

Ovde ću Vam opisati kako da namontirate spravu na zid i alat koji vam je potreban za to. Ako ste vešti možete i sami namontirati sve, potreban vam je alat, koji možete i od komšije da pozajmite ako ga nemate.. 
Ako nemate iskustva sa alatom, najbolje bi bilo da pozovete majstora koji bi vam to uradio, jer ipak je važno da se sprava dobro namontira.

- Najbolje bi bilo da je zid na koji se sprava montira od cigle, ili betona, jer su ti materijali najizdržljiviji. Vratilo je predviđeno da se montira sa 4 čelična ankera, a razboj sa 6, ili 7 komada, 12mm debljine i dužine oko 100mm u zavisnosti od zida. 


Za montažu vam je potrebno: 

  • bušilica (najbolje hilti) i burgija 12mm
  • malo veći čekić
  • ključ 18-19
  • libela
  • olovka za obeležavanje
  • 1 asistent
Čelični anker
Prvo postavite spravu onako kako mislite da će da stoji na zid, libelom ako imate podesite vodoravan položaj sprave i olovkom obeležite mesto za rupe na zidu. Premerite dužinu ankera i oduzmite 2cm i toliko duboko rupe treba da bušite. Znači, ako je šraf dužine 10cm, bušite rupu 8cm dubine, da kad zabijete posle anker u zid ostane da viri 2cm.
Dok bušite rupe, koristite usisivač da odma pokupite prašinu iz rupe koja ispada prilikom bušenja. Potom zabite ankere u zid do kraja čekićem. Kada ste ih sve zabili, nabacite spravu na ankere (ako vam je neki šraf pobegao, čekićem ga polako nakucajte na pravo mesto) i na kraju zavrnite matice i stegnite ključem, ali ne svom snagom, nego sa osećajem, do kraja. I sprava je namontirana! 


Ako je zid od drugog materijala, postupak je manje više isti, sem što se tada drugačije tiple za taj materijal koriste. Ako bilo gde zapne, slobodno pozovite da pitate za savet.